top of page

let op: alleen voor media

Telefoon

+31 6 481 70 971

of
+31 6 346 30 114

Email

wolk operatie storm.png
Persbericht
13, 14 en 15 maart: grote verstorende acties bij bedrijven die fossiele subsidies ontvangen

Op 13, 14 en 15 maart 2025 voeren honderden rebellen van Extinction Rebellion Operatie Storm uit: meerdere grote verstorende acties bij bedrijven die fossiele subsidies ontvangen, verspreid over Nederland. De eis: stel klimaatrechtvaardigheid centraal en weiger dus per direct alle fossiele subsidies. Drie acties zijn vooraf aangekondigd: op 14 maart om 12.00 uur bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen, op 14 maart in de avond bij RWE in Geleen, en op 15 maart vanaf 12.00 uur bij energiebedrijf Uniper in Capelle aan den IJssel. Operatie Storm is een uitbreiding van de Stop Fossiele Subsidies-campagne, gericht tegen de ontvangers van deze subsidies.

Woordvoerder Tessa Halm: "Operatie Storm richt zich op de meest vervuilende bedrijven in Nederland. Bedrijven die miljarden aan fossiele subsidies ontvangen. Belastinggeld dat de gewone burgers wél betalen, maar deze bedrijven niet. Een bedrijf dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen heeft geen toekomst. Deze bedrijven moeten nu kiezen; het is buigen of barsten. Richt nu je bedrijfsproces zo in dat je zonder fossiel kunt. Dat begint bij het weigeren van fossiele subsidies. Zolang bedrijven niet erkennen dat zij enorme schade aanrichten en geen serieuze stappen zetten om te hervormen, is het nodig dat wij in actie komen."

Acties bij NAM, RWE en Uniper
Op vrijdag 14 maart vanaf 12.00 uur demonstreren enkele tientallen rebellen bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen. Ondanks de gasbevingen en de verhitting van de aarde blijft de NAM boren naar gas. De NAM is voor de ene helft van ExxonMobil en de andere helft van Shell, bedrijven die samen bovenaan in de top tien staan van de lijst van grootste vervuilers, opgesteld door Milieudefensie.

Als vrijdagavond het duister valt zet een andere groep rebellen de RWE Swentiboldcentrale in Geleen op een opvallende manier in de spotlights. RWE profileert zich als een leider in de energietransitie, maar ondanks de groene ambities blijven ze een van de grootste producenten van elektriciteit uit fossiele bronnen, waaronder bruinkool. RWE scoort 'medium' op ESG risk, dat betekent dat er veel te winnen valt op Environmental, Social, Governance vlakken.​

​

De demonstratie van zaterdag 15 maart om 12.00 uur in Capelle aan den IJssel vindt plaats bij Uniper. Dit energiebedrijf heeft gezegd in 2035 CO2-neutraal te willen zijn, maar heeft dit doel bijgesteld naar 2040. Uniper investeert voornamelijk in fossiele brandstoffen. Zo hebben ze in 2016 nog een nieuwe kolencentrale gebouwd en zijn ze een van de investeerders van de gasleiding Nordstream 2, opgeleverd in 2021.

Fossiele subsidies
36 procent van alle Nederlandse energie wordt gebruikt door de energie-intensieve basisindustrie. De top 10 van de grootste ontvangers van fossiele subsidies behoren tot deze groep vervuilende uitstoters. Deze bedrijven zijn in handen van buitenlandse eigenaren. Ze importeren grondstoffen die we hier niet (meer) hebben, zoals olie, ijzererts, zinkerts en LNG. Met goedkope energie (mede dankzij fossiele subsidies dus) produceren ze vervolgens halffabricaten, grotendeels voor de export. Al jaren dalen de investeringen door deze bedrijven terwijl de beloningen voor aandeelhouders stijgen, de Nederlandse belastingbetaler betaalt de kosten.

Klimaatrechtvaardigheid
In 2024 overschreed de wereldwijde temperatuur 1,5 graad verhitting, met dodelijke klimaatrampen tot gevolg.[5] De wereld ligt door het gebrek aan scherp klimaatbeleid op koers naar 3 graden verhitting aan het einde van de eeuw, waarna de verhitting verder stijgt. Risicomanagement experts van het Insitute and Faculty of Actuaries berekenden recent dat een dergelijke verhitting in 2050 tot 4 miljard doden kan leiden.[6]

De gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis zijn onrechtvaardig verdeeld. Degenen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, leven met de grootste gevolgen. Vooral mensen in het Mondiale Zuiden worden keihard geraakt. Nu al sterven jaarlijks duizenden mensen als gevolg van klimaatrampen en klimaatgerelateerde hongersnood. Ook moeten mensen voor hun leven vluchten. In 2023 berekende Unicef dat in zes jaar tijd 43,1 miljoen kinderen ontheemd raakten door weergerelateerde rampen.

De instabiliteit die veroorzaakt wordt door de klimaat- en ecologische crisis draagt bij aan gewapende conflicten, voedsel- en waterschaarste, grote groepen mensen die van het platteland naar de stad vluchten om te proberen te overleven. Waar grote tekorten ontstaan kan oorlog het gevolg zijn. Ook worden bestaande conflicten verergerd. Fossiele subsidies vergroten dit onrecht iedere dag meer.

Wat is Extinction Rebellion?
XR is een mondiale burgerbeweging die zich inzet om het leven op aarde te behouden. Rebellen van XR zetten druk op overheden – met vreedzame, creatieve en ontregelende acties – om te zorgen dat deze in actie komen tegen de klimaat- en ecologische crisis. Sinds haar oprichting in 2018 is XR een van de snelst groeiende burgerbewegingen ter wereld. Zij brengt gewone mensen, uit alle delen van het land en van alle leeftijden, bij elkaar. In Nederland maakt een grote meerderheid zich zorgen over het leven van huidige en toekomstige generaties. Deze tendens zien wij terug in onze beweging; iedere maand zijn er meer lokale XR-groepen actief.

​

Vanuit de onderliggende eis KLIMAATRECHTVAARDIGHEID VOOR IEDEREEN stelt XR drie eisen aan de overheid:

​

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.

  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming. 

bottom of page